Producten 1-24 van 69

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Klantenservice

Geopend van ma t/m vr van 09.00 tot 17.00 uur.

+31 (0) 162 472065

uspGratis verzending vanaf 59,-

uspVoor 20:00 uur besteld, vandaag verzonden

uspVerzekerd van de hoogste kwaliteit

De beste olijfolie van Oil & Vinegar

 

Olijfolie is heerlijk om mee te koken. Ben je op zoek naar de beste olijfolie? Oil & Vinegar is dé specialist. Onze experts weten alles van het meest kwalitatieve vloeibare goud.

 

We halen alleen de allerbeste extra vierge olijfolies ter wereld naar onze winkels. Zo kunnen we jou verzekeren van de hoogste kwaliteit. Je tilt met onze olijfolies zonder moeite ieder gerecht naar een hoger niveau. 

 

 

Wat is olijfolie?

Olijfolie is het vers geperste sap uit de olijfvrucht. Het is dus niet geperst uit de pit die in een olijf zit. Het komt uit het sappige vruchtvlees om de pit heen. Je kunt het onderverdelen in verschillende kwaliteiten:

 

  • Lampante

  • Gewone olijfolie

  • Vierge

  • Extra vierge

 

Je kunt dus verschillende categorieën olie persen. Van de minste kwaliteit, lampante, kun je na bewerking van een chemisch proces de olie weer zo maken dat deze weer een categorie hoger word, en het weer olijfolie genoemd mag worden. Deze bewerkte olie wordt geraffineerde olie genoemd. Bewerkte olie wordt ontdaan van alle geur en smaak en verliest hierdoor ook de gezonde eigenschappen die juist van nature aanwezig zijn in de olijf.

 

De volgende kwaliteit, olijfolie, verkrijg je dus door lampante te bewerken, raffineren met een chemisch proces, zodat je het weer olijfolie mag noemen.

Dan komt vierge olijfolie. Deze kwaliteit is al iets beter, maar het voorafgaande proces van olijf tot olie is niet op de meest kwalitatieve wijze gedaan. Hierdoor kan het eindresultaat van olijf naar olie nooit beter worden dan virgine olie.

 

De allerbeste kwaliteit krijg je niet zomaar. Extra vierge olijfolie is de meest verse en natuurlijke vorm, waarvan de smaak en gezonde eigenschappen uit de olijf het beste bewaard zijn gebleven. Extra vierge olijfolie is dus onbewerkt en ongeraffineerd en heeft veel smaak en gezonde eigenschappen uit de olijf. Nu begrijp je gelijk waarom het met recht en trots: het vloeibare goud genoemd wordt!

 

Oil & Vinegar selecteert alleen olie van de allerhoogste kwaliteit, namelijk extra vierge olijfolie. Deze olie voldoet aan de strengste eisen. Het is de meest verse, gezonde en smaakvolle variant van allemaal.

 

 

Zo wordt onze olijfolie gemaakt

 

Het verhaal van een goede olijfolie begint natuurlijk bij de olijfboom. Deze boom houdt van een mediterraan klimaat en kan wel honderden jaren oud worden. Het weer, het aantal zonne-uren en de bodemgesteldheid zijn allemaal elementen, die van invloed zijn op het groeiresultaat en uiteindelijk de smaak.

 

Er bestaan meer dan 1550 verschillende soorten olijven. Ieder land én regio heeft andere soorten. De uiteindelijke smaak is afhankelijk van het terroir (grondsoort) en de soort olijf. De olijfboom bloeit in het voorjaar van april tot en met juni met witte bloesem.

 

In juni groeien de bloemen uit tot olijven, die steeds vleziger worden. Tijdens het rijpingsproces van de olijf worden de zuren en sappen omgezet in olie. Hoe langer men ze laat rijpen, hoe meer olie ze bevatten.

 

Er is maar één oogst per jaar, wat olijfolie tot een schaars en kostbaar product maakt. Het is een spannend moment voor de boeren, nu ze het hele jaar hard gewerkt hebben aan de beste verzorging van de bomen. Het grootste gedeelte van de oogst vindt plaats tussen oktober en februari.

 

Oil & Vinegar selecteert boeren die het gehele proces beheren, van boomgaard, pers en verpakken. Hierdoor is de tijd tussen pluk en pers zo kort mogelijk om te voorkomen dat zuurstof de olijf bereikt.

 

Geoogste olijven worden binnen 24 uur geperst om oxidatie en gisting te voorkomen. Een flink aantal van onze boeren hanteert een oogstproces waarbij maximaal 10 uur tijd zit tussen oogst en persen.

 

De meeste olijfoliën uit ons assortiment worden na het persen niet gefilterd, maar natuurlijk gedecanteerd. Op deze manier is de houdbaarheid over de 24 maanden gegarandeerd.

 

 

Hoe bewaar je olijfolie?

 

De houdbaarheid van olijfolie is 24 maanden na de oogst. Advies is om olijfolie te bewaren op een donkere en koele plek. Daarom zit onze extra vierge olijfolie in donkergroene flesjes. Je kunt het beste direct consumeren zodat de rijke smaak behouden blijft.

 

 

Wat kun je ermee?

In tegenstelling tot gewone olijfolies is extra vierge olijfolie uitstekend geschikt voor koude gerechten. Dit komt dankzij haar goede kwaliteit. Gebruik het bijvoorbeeld over een salade, in pasta’s, in sauzen, soepen, om in te dippen. Zo maak je van jouw gerecht een echte smaakmaker.

 

De meeste olijfolies behouden hun smaak en geur en beste bij koud gebruik. Daarnaast zijn sommige extra vierge olijfolies ook warm te gebruiken. Neem bijvoorbeeld onze Bak-& Braad olie om in te bakken, wokken, grillen en frituren.

 

Dit is een extra vierge olijfolie die nog vol is van gezonde eigenschapen. Daarnaast heeft hij een milde smaak heeft. Niet door te raffineren, maar door de specifieke keuze van milde olijfsoorten! Deze onbewerkte olijfolie zit nog vol antioxidanten.

 

 

Is olijfolie gezond?

Olijfolie staat in de schijf van vijf en is een plantaardig vet. Daarnaast bevat het veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zogenaamde 'goede vetten'. Deze dragen bij aan verlaging van cholesterol.

 

Olijfolie staat bekend om de grote hoeveelheid natuurlijke antioxidanten, waaronder Polyphenol, die vrije radicalen kunnen bestrijden. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels.

 

Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging. Daarmee voorkomen ze mogelijk op lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten. Olijfolie bevat geen allergenen en geen E-nummers. Puur natuur dus!

 

 

Zo wordt olijfolie gemaakt


Het verhaal van een goede olijfolie begint natuurlijk bij de olijfboom. Deze boom houdt van een mediterraan klimaat en kan wel honderden jaren oud worden. De beste olijfopbrengst levert een boom wanneer deze tussen de 7 en 35 jaar oud is. Het weer, het aantal zonne-uren en de bodemgesteldheid zijn allemaal elementen, die van invloed zijn op het groeiresultaat en uiteindelijk de smaak van de olijfolie. Zeer strenge vorst of een nachtvorstje in het voorjaar is slecht. Voldoende water, maar niet teveel, goed snoeien, al deze stappen zorgen voor het beste eindresultaat in de uiteindelijke olie.

 

 

Waar komt het vandaan?

Olijfbomen groeien met name in de Mediterrane landen. Maar ook daarbuiten, zoals Zuid-Afrika, Chili, Californië, Australië en zelfs in Japan. In supermarkten ziet je vaak olijfolies uit de EU of uit EU en non-EU. Dat wil zeggen dat de olie na verwerking nog vervoerd en gemengd wordt.

 

Je ziet ook vaak 100% Italië of 100% Spanje staan op het etiket. Dit zegt dat de regio's waar de olijfolie is geoogst niet bekend is. Deze olie wordt dus door elkaar gemengd. Oil & Vinegar werkt uitsluitend met huizen die herkomst kunnen garanderen van de regio waar zij oogsten.

 

 

Eerlijke olijfolie

 

Bij Oil & Vinegar benoemen we niet alleen het land van herkomst van de olie. We geven ook een vermelding naar de regio waar deze vandaan komt. 

Neem als voorbeeld onze Puglia olijfolie. Deze olijfolie komt niet van de EU of 100% Italië, maar van de regio Puglia, van de familie Molfetta. Onlangs is het oorsprongsgebied van de regio Puglia vastgelegd als beschermde geografische aanduiding (BGA). In het Italiaans heet dit: 'Indicazione Geografica Protetta' (IGP).

 

Daarom kopen we alleen deze gecertificeerde IGP olijfolie in met bijbehorend IGP certificaat. Deze korte keten doet goed aan de traceerbaarheid, smaak en gezondheid van onze EVOO's. Een eerlijk product dus.

 

Oil & Vinegar is dé expert op het gebied van olijfolie. We bieden alleen de allerhoogste kwaliteit en dat proef je! 

Producten 1-24 van 69

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren