Producten 1-24 van 75

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
klantenservice

Klantenservice

Geopend van ma t/m vr van 09.00 tot 17.00 uur.

+31 (0) 162 472065

uspGratis verzending vanaf 59,-

uspOp werkdagen voor 20:00 uur besteld, vandaag verzonden

uspVerzekerd van de hoogste kwaliteit

De beste olijfolie van Oil & Vinegar

 

Wil je olijfolie kopen van de allerhoogste kwaliteit? Oil & Vinegar haalt alleen de allerbeste extra vierge olijfolies ter wereld naar onze winkels. Zo kunnen we jou verzekeren van de hoogste kwaliteit. En dat proef je! Je tilt met onze echte olijfolies ieder gerecht naar een hoger niveau. 

 

 

Wat is olijfolie?

Olijfolie is het vers geperste sap uit de olijfvrucht. Het is dus niet geperst uit de pit die in een olijf zit. Het komt uit het sappige vruchtvlees om de pit heen. Je kunt het onderverdelen in verschillende kwaliteiten:

 

  • Lampante

  • Gewone olijfolie

  • Vierge

  • Extra vierge

 

Je kunt dus verschillende categorieën olie persen. Van de minste kwaliteit, lampante, kun je na bewerking van een chemisch proces de olie weer zo maken dat deze weer een categorie hoger word, en het weer olijfolie genoemd mag worden. Deze bewerkte olie wordt geraffineerde olie genoemd. Bewerkte olie wordt ontdaan van alle geur en smaak en verliest hierdoor ook de gezonde eigenschappen die juist van nature aanwezig zijn in de olijf.

 

De volgende kwaliteit, olijfolie, verkrijg je dus door lampante te bewerken, raffineren met een chemisch proces, zodat je het weer olijfolie mag noemen.

 

Dan komt vierge olijfolie. Deze kwaliteit is al iets beter, maar het voorafgaande proces van olijf tot olie is niet op de meest kwalitatieve wijze gedaan. Hierdoor kan het eindresultaat van olijf naar olie nooit beter worden dan virgine olie.

 

De allerbeste kwaliteit krijg je niet zomaar. Extra vierge olijfolie is de meest verse en natuurlijke vorm, waarvan de smaak en gezonde eigenschappen uit de olijf het beste bewaard zijn gebleven. Extra vierge olijfolie is dus onbewerkt en ongeraffineerd en heeft veel smaak en gezonde eigenschappen uit de olijf. Nu begrijp je gelijk waarom het met recht en trots 'het vloeibare goud' genoemd wordt!

 

Oil & Vinegar selecteert alleen olie van de allerhoogste kwaliteit, namelijk extra vierge olijfolie. Dit is ongeraffineerde olie en voldoet aan de strengste eisen. Het is de meest verse, gezonde en smaakvolle variant van allemaal.

 

 

Hoe wordt olijfolie gemaakt?

 

Olijfolie maken begint bij de olijfboom. Deze boom houdt van een mediterraan klimaat en kan wel honderden jaren oud worden. Het weer, het aantal zonne-uren en de bodemgesteldheid zijn allemaal elementen die van invloed zijn op het groeiresultaat en uiteindelijk de smaak.

Er bestaan meer dan 1550 verschillende soorten olijven. Ieder land én regio heeft andere soorten. Olijfbomen groeien met name in de Mediterrane landen. Maar ook daarbuiten, zoals Zuid-Afrika, Chili, Californië, Australië en zelfs in Japan. De uiteindelijke smaak is afhankelijk van het terroir (grondsoort) en de soort olijf.

 

De boom bloeit in het voorjaar van april tot en met juni met witte bloesem. In juni groeien die bloemen uit tot olijven. Tijdens het rijpen van de olijf worden de zuren en sappen omgezet in olie. Hoe langer de olijven rijpen, hoe meer olie ze bevatten.

Er is maar één oogst per jaar, wat olijfolie tot een schaars en kostbaar product maakt. Het is een spannend moment voor de boeren. Ze hebben het hele jaar hard gewerkt aan het verzorgen van hun bomen. De oogst vindt grotendeels plaats tussen oktober en februari.

Oil & Vinegar selecteert alleen boeren die het gehele proces beheren: van boomgaard tot persen en verpakken. De tijd tussen plukken en persen is op deze manier zo kort mogelijk om te voorkomen dat zuurstof de olijf bereikt.  

Geoogste olijven worden binnen 24 uur geperst om oxidatie en gisting te voorkomen. De meeste van onze boeren hanteren een oogstproces waarbij maximaal 10 uur tijd zit tussen oogst en persen. Dat zorgt voor een hoge kwaliteit olie.

De meeste olijfoliën uit ons assortiment worden na het persen niet gefilterd, maar natuurlijk gedecanteerd. Op deze manier is de houdbaarheid over de 24 maanden gegarandeerd.

 

Hoe bewaar je olijfolie?

 

De houdbaarheid van olijfolie is 24 maanden na de oogst. Advies is om olijfolie te bewaren op een donkere en koele plek. Daarom zit onze extra vierge olijfolie in donkergroene flesjes. Je kunt het beste direct consumeren zodat de rijke smaak behouden blijft.

 

Hoe gebruik je het?

In tegenstelling tot gewone olijfolies is extra vierge olijfolie uitstekend geschikt voor koude gerechten. Gebruik het bijvoorbeeld over een salade, in pasta’s, in sauzen, soepen, om in te dippen. Zo maak je van jouw gerecht een echte smaakmaker.

De meeste olijfolies behouden hun smaak en geur en beste bij koud gebruik. Daarnaast zijn sommige extra vierge olijfolies ook warm te gebruiken. Neem bijvoorbeeld onze Bak-& Braad olie om in te bakken, wokken, grillen en frituren.

Dit is een extra vierge olijfolie die nog vol is van gezonde eigenschapen. Daarnaast heeft hij een milde smaak heeft. Niet door te raffineren, maar door de specifieke keuze van milde olijfsoorten! Deze onbewerkte olijfolie zit nog vol antioxidanten.

 

Is olijfolie gezond?

Olijfolie staat in de schijf van vijf en is een plantaardig vet. Daarnaast bevat het veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zogenaamde 'goede vetten'. Deze dragen bij aan verlaging van cholesterol. Dit is goed voor hart en bloedvaten. 

Daarnaast staat olijfolie bekend om de grote hoeveelheid natuurlijke antioxidanten, waaronder Polyphenol, die vrije radicalen kunnen bestrijden. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels.

Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging. Daarmee voorkomen ze mogelijk op lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten. Olijfolie bevat geen allergenen en geen E-nummers. Puur natuur dus!

 

Eerlijke olijfolie

 

Bij Oil & Vinegar benoemen we niet alleen het land van herkomst van de olie. We geven ook een vermelding naar de regio waar deze vandaan komt. 

Neem als voorbeeld onze Coratina olijfolie. Deze olijfolie komt niet van de EU of 100% Italië, maar van de familie Molfetta in de regio Puglia. Onlangs is het oorsprongsgebied van de regio Puglia vastgelegd als beschermde geografische aanduiding (BGA). In het Italiaans heet dit: 'Indicazione Geografica Protetta' (IGP).

 

Daarom kopen we alleen deze gecertificeerde IGP olijfolie in met bijbehorend IGP certificaat. Deze korte keten doet goed aan de traceerbaarheid, smaak en gezondheid van onze EVOO's. Een eerlijk product dus.

 

Oil & Vinegar is dé expert op het gebied van de beste olijfolie. Zo koop je altijd olijfolie van de allerhoogste kwaliteit. 

Producten 1-24 van 75

per pagina
Van hoog naar laag sorteren