22 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Balsamicoazijn van de beste kwaliteit

 

Balsamicoazijn is het vloeibare goud onder de azijnen! Deze stroperige en donkergekleurde azijnsoort is een smaakmaker met klasse. Balsamico betekent eigenlijk balsem, wat dus de dikte van deze azijn al even benoemd! Echte balsamicoazijn komt uit de streek Modena in Italië en heeft lang gerijpt. Toch zit er veel smaak- en kwaliteitsverschil tussen de balsamicoazijnen die je kunt kopen. Belangrijke criteria zijn de dikte, het productproces en de rijpingsduur. Vaak geldt bij deze azijnen: hoe ouder, hoe beter. Oil & Vinegar selecteert de fijnste balsamicoazijnen van de beste azijnhuizen in het Italiaanse Modena. Zo ben jij altijd verzekerd van de beste kwaliteit balsamicoazijn.

 

 

Zo wordt onze balsamicoazijn gemaakt

Aan de basis van een echte balsamicoazijn, de Aceto Balsamico Tradizionale, staat de Trebbiano druif. Deze druiven mogen erg lang rijpen voordat ze geplukt worden. Zo bouwen ze namelijk zoveel mogelijk suikers op. Vervolgens worden de druiven geperst en gegist tot druivenmost. Soms in combinatie met andere druiven, zoals de Lambrusco druif, wordt het druivenmost op natuurlijk wijze lang gerijpt in houten vaten. Er zijn verschillende methodes om balsamicoazijn te laten rijpen, zoals de Solera-methode en de Travassimethode. Bij deze laatste methode verloopt de rijping over een serie van steeds kleiner wordende vaten in verschillende houtsoorten, waaronder eik, kastanje, es en jenerbes. Bij ieder vat wordt de balsamico stroperiger, dikker en kleiner van massa. Elke houtsoort geeft de balsamico zijn eigen aroma en smaak mee. Alles bij elkaar zorgt dit voor een enorm aromatische, rijke smaak.

 

 

Balsamicoazijn van de allerbeste kwaliteit

Balsamicoazijnen worden beoordeeld aan de hand van de densiteit (dikte), rijpingsduur (het aantal jaren) en de productiemethode. Kwalitatieve balsamicoazijn heeft jarenlang gerijpt, zoals onze Balsamicoazijn Zilver IGP (10 jaar) en onze Aceto Balsamico di Modena IGP Gold (maar liefst 15 jaar). De vermelding IGP geeft aan dat het een streekproduct is met een beschermde oorsprong. Dit staat garant voor kwaliteit en traditionele productwijze. Door de lange rijping op houten vaten krijgt balsamicoazijn een uniek karakter.

 

 

Waarvoor kan ik balsamicoazijn gebruiken?

Van écht goede balsamicoazijn heb je maar een paar druppeltjes nodig om jouw maaltijd naar een hoger niveau te tillen. De smaak van balsamicoazijn is zo geconcentreerd dat het bomvol zit met smaak. Uiteraard is het een heerlijke smaakmaker over salades, zoals een salade met vijgen. Maar heb je het ook wel eens in je pastasaus, een groentenwok of over je biefstuk geprobeerd? En dan vergeten we nog bijna dat het enorm goed past bij harde kazen, zoals Parmezaanse kaas. Stuk voor stuk combinaties voor een echte culinaire ervaring!

22 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren