21 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
klantenservice

Klantenservice

Geopend van ma t/m vr van 09.00 tot 17.00 uur.

+31 (0) 162 472065

uspGratis verzending vanaf 59,-

uspOp werkdagen voor 20:00 uur besteld, vandaag verzonden

uspVerzekerd van de hoogste kwaliteit

Balsamico van de beste kwaliteit

 

Balsamico is het vloeibare goud onder de azijnen! Deze stroperige en donkergekleurde azijnsoort is een smaakmaker met klasse. Het betekent eigenlijk balsem, wat de dikte van deze azijn al aangeeft. 

Oil & Vinegar selecteert de fijnste balsamicoazijnen van de beste azijnhuizen in het Italiaanse Modena. Zo ben jij altijd verzekerd van de beste kwaliteit.


Waar komt balsamico vandaan?

Echte balsamico azijn komt uit de streek Modena in Italië en heeft lang gerijpt. Er zit veel smaak- en kwaliteitsverschil tussen de balsamicoazijnen die je kunt kopen. Belangrijke criteria zijn de dikte, het productproces en de rijpingsduur. Vaak geldt bij deze azijnen: hoe ouder, hoe beter. 

 

Zo wordt balsamicoazijn gemaakt

Aan de basis van een echte balsamicoazijn, de Aceto Balsamico Tradizionale, staat de Trebbiano druif. Deze druiven mogen erg lang rijpen voordat ze geplukt worden. Zo bouwen ze namelijk zoveel mogelijk suikers op.

Vervolgens worden de druiven geperst en gegist tot druivenmost. Dit gebeurt soms in combinatie met andere druiven, zoals de Lambrusco druif. Dan wordt het druivenmost op natuurlijk wijze lang gerijpt in houten vaten.


Balsamico laten rijpen

Er zijn verschillende methodes om balsamicoazijn te laten rijpen, zoals de Solera-methode en de Travassi methode. Bij deze methode verloopt de rijping over een serie van vaten in verschillende houtsoorten. Deze vaten van onder andere eik, kastanje en jeneverbes worden steeds kleiner.

Bij ieder vat wordt de azijn stroperiger, dikker en kleiner van massa. Elke houtsoort geeft zijn eigen aroma en smaak mee. Alles bij elkaar zorgt dit voor een enorm aromatische, rijke smaak.

Al onze balsamico’s rijpen op een natuurlijke en traditionele wijze in houten vaten. Tijdens het rijpingsproces spelen tijd, geduld en liefde een belangrijke rol. En dat maakt ze zo prachtig en exclusief!

 

Balsamicoazijn van de allerbeste kwaliteit

Balsamico azijnen worden beoordeeld aan de hand van de densiteit (dikte), rijpingsduur (het aantal jaren) en de productiemethode. Kwalitatieve balsamicoazijn heeft jarenlang gerijpt, zoals onze Balsamicoazijn Zilver IGP (10 jaar) en onze Aceto Balsamico di Modena IGP Gold (maar liefst 15 jaar).

De vermelding IGP geeft aan dat het een streekproduct is met een beschermde oorsprong. Dit staat garant voor kwaliteit en traditionele productwijze. Door de lange rijping op houten vaten krijgt balsamicoazijn een uniek karakter.

 

Welke balsamico gebruik je bij een gerecht?

Balsamicoazijn is ongelooflijk veelzijdig. Je kan het op allerlei manieren gebruiken in de keuken, maar let hierbij wel goed op de densiteit (dikte). Hoe hoger de densiteit, hoe langer de azijn heeft gerijpt.

 

Verschillende soorten balsamico

Bij een hoge densiteit is de balsamico stroperig, intens en zoet van smaak. Bij een lage densiteit is de balsamico wat dunner en zuurder van smaak:

 

  1. Balsamico met een lage densiteit
    Deze azijn is zeer geschikt voor dagelijks gebruik. Ze hebben een dunne structuur. Ze zijn perfect voor in een salade met rucola en tomaten, als brooddip of bij gegrilde groenten. Denk bijvoorbeeld aan onze Balsamico della Casa.
  2. Balsamico met een gemiddelde densiteit
    Fantastisch als finishing touch op gerechten. Heerlijk over een salade caprese of carpaccio. Deze balsamico heeft een dunne tot lichtstroperige structuur. Ze zijn iets langer gerijpt, namelijk tussen de 3 en de 10 jaar. Onze Balsamico IGP Zilver is hier een mooi voorbeeld van. 
  3. Balsamico met een hoge densiteit
    Een paar druppels is al genoeg. De lange rijptijd van minimaal 15 jaar geeft een krachtige smaak. Deze azijnen hebben een stroperige structuur. Bijzonder lekker over ijs, aardbeien of kaas.

Waarvoor gebruik je balsamico? 

Van écht goede balsamicoazijn heb je maar een paar druppeltjes nodig om jouw maaltijd naar een hoger niveau te tillen. De smaak van balsamicoazijn is zo geconcentreerd dat het bomvol zit met smaak.

Uiteraard is het een heerlijke smaakmaker over salades, zoals een salade met vijgen. Maar heb je het ook wel eens in je pastasaus, een groentenwok of over je biefstuk geprobeerd? En dan vergeten we nog bijna dat het enorm goed past bij harde kazen, zoals Parmezaanse kaas. Stuk voor stuk combinaties voor een echte culinaire ervaring!

 

Hoe maak je een goede balsamico dressing?
Balsamico is de perfecte azijn voor een smaakvolle dressing. Combineer bijvoorbeeld onze 2/3 extra vierge olijfolie Bonsecco met 1/3 Balsamico Della Casa voor een klassieke basis combinatie.

Heerlijk als dressing over een tomatensalade, maar ook verrassend over risotto of pizza. Tip: wil je een dressing maken die jouw gerecht niet verkleurd? Maak je dressing dan met onze witte balsamico in plaats van de bruine variant. 

 

Balsamicoazijn van Oil & Vinegar
Ben je op zoek naar balsamico van de allerbeste kwaliteit? Dan ben je bij Oil & Vinegar aan het juiste adres. Bij Oil & Vinegar werken we alleen samen met de allerbeste azijnhuizen in het Italiaanse Modena. 

21 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren