Alles over Griekse olijfolie
Griekse olijfolie is onlosmakelijk verbonden met het landschap, de keuken en de tradities van Griekenland. We vertellen je alles over de smaak, de olijfsoorten en hoe je deze olijfolie kunt gebruiken in je eigen keuken.
Er is geen land waar er zoveel olijfolie wordt geconsumeerd per persoon als in Griekenland. Het land produceert dan ook de op twee na grootste hoeveelheid olijfolie ter wereld. In een goed jaar is dat zo’n 300.000 liter extra vierge olijfolie per jaar. Op de eerste plek staat Spaanse olijfolie en op de tweede plek staat Italiaanse olijfolie. Olijven, olijfbomen en daarmee olijfolie staan centraal in de Griekse cultuur. Zo is het een belangrijk element in het bekende Griekse mediterrane dieet.
Waar wordt Griekse olijfolie gemaakt?
Olijven worden in heel Griekenland verbouwd, maar het schiereiland Peloponnesos en het eiland Kreta zijn goed voor 75% van de Griekse productie. Griekenland telt maar liefst 170 miljoen olijfbomen. Ze bedekken dan ook een kwart van het bebouwde land van Griekenland!
Bijzonder aan Griekse olijfolie is de hoeveelheid topkwaliteit olijfolie die er wordt gemaakt. Maar liefst 80% van de olijfolie die wordt gemaakt is extra vierge olijfolie. Ter vergelijking: in Spanje en Italië is dat slechts 25% en 40% van de productie. In Griekenland wordt de meeste olijfolie gemaakt op kleinschalige familieboerderijen. Door de kleinschaligheid kan er goed gelet worden op details en kwaliteit.
Olijfsoorten in Griekse olijfolie
Er zijn ongeveer 38 olijfsoorten in Griekenland. Daarvan wordt het grootste deel gebruikt voor het maken van olijfolie. Het is moeilijk om specifieke olijfsoorten te beschrijven, omdat ze zelfs onderling van elkaar kunnen verschillen. Invloeden zoals de oogstmethode, het transport en het klimaat bepalen uiteindelijk de smaak van de olijfolie. Toch kunnen we de volgende olijfsoorten als volgt beschrijven:
- Koroneiki
Deze olijfsoort is goed voor 60% van de olijven in Griekenland. De olijfolie van deze soort is van zeer hoge kwaliteit. Deze extra vierge olijfolie is licht fruitig, bitter en kruidig. Een uitgebalanceerde smaak dus. Het heeft hints van vers gemaaid gras, kruiden en artisjokken. Het kan soms ook iets weg hebben van rood fruit, olijfbladeren en zelfs vanille.
→ Ontdek onze Koroneiki olijfolie
- Kalamata
Dit is misschien wel de meest bekende olijfsoort in Griekenland. Meestal eten we ze als tafelolijf, maar ze kunnen ook gebruikt worden voor olijfolie.
- Manaki
De Manaki olijf vind je voornamelijk in het oosten van de Peloponnesos. Deze olijfsoort zorgt voor milde olijfolie met aroma’s van citrusvruchten, appel en tomaat.
- Athinolia
Deze olijfsoort komt voor in Laconia, het zuidoosten van de Peloponnesos. De olijfolie van deze olijf is fruitig, aromatisch met tonen van banaan en appel.
Zo gebruik je Griekse olijfolie
Griekse olijfolie heeft over het algemeen een milde, uitgebalanceerde smaak. Dat maakt de olijfolie geschikt voor bijna alle bereidingen! Van oudsher gebruiken Grieken olijfolie voor alles: van gebak tot brood en van vlees tot groentegerechten. Ze hebben zelfs een speciale naam voor gerechten met olijfolie, namelijk ‘Ladera’. Extra vierge olijfolie uit Griekenland is uitermate geschikt om als finishing touch over je gegrilde groenten te gieten. Of natuurlijk om een vers stukje brood in te dippen. Maar er zijn meer gerechten waar deze olie perfect bij past.
- Bakken en braden
Griekse olijfolie is eigenlijk uitermate geschikt om in te bakken. Grieken bakken er zelf al eeuwen mee.
- Stoofschotels
Een saus van olijfolie, tomaat, ui en knoflook vormen voor Grieken de basis van vele Griekse ladera-gerechten. Denk aan stoofschotels met vlees, kip of peulvruchten.
- Zoete en hartige taarten
Griekse olijfolie werkt perfect in zowel hartige als zoete taarten. Denk bijvoorbeeld aan een quiche of cake.
- In dips en sauzen
Hoe maak je een tzatziki beter af dan met een goede Griekse olijfolie? Maar ook andere sauzen en dips verrijk je gemakkelijk met een goede olijfolie.
Veelzijdige en verrassende olijfolie
Hoewel olijfolie uit Griekenland misschien niet de allereerste olijfolie is waar je aan denkt, mag deze toch niet ontbreken op je aanrecht. Deze veelzijdige, maar smaakvolle olie zal je bij ieder gerecht opnieuw verrassen. Denk er de mooie Griekse geschiedenis en cultuur bij in en die Griekse extra vierge olijfolie zal nog beter smaken!