Appelazijn is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct. Het is veelzijdig, gezond en makkelijk toe te passen in je dagelijkse routine. Maar wat maakt appelazijn zo bijzonder? En hoe kun je appelazijn gebruiken in de keuken én voor je gezondheid?
Wat is appelazijn?
Appelazijn is gefermenteerd appelsap. Door een natuurlijk fermentatieproces verandert de suiker in alcohol, en daarna in azijn. Hierdoor krijgt appelazijn zijn kenmerkende zure smaak én actieve stoffen, zoals azijnzuur, enzymen en antioxidanten.
> Shop onze Biologische appelazijn
Gezondheidsvoordelen van appelazijn
Appelazijn staat bekend om zijn vele voordelen. Een klein scheutje appelazijn in water voor de maaltijd stimuleert de maagzuurproductie. Zo ondersteunt het de spijsvertering. Daarnaast helpt appelazijn bij een stabiele bloedsuikerspiegel. Heb je koolhydraatrijk gegeven? Dan kan een shot appelazijn de pieken in je bloedsuiker beperken.
Dat is het niet het enige. Appelazijn bevat veel antioxidanten die het immuunsysteem versterken. Door appelazijn voel je je ook snel verzadigd. Het kan dus helpen bij gewichtsverlies. Op zoek naar een natuurlijk middel bij een gladdere huid en minder roos in je haar? Appelazijn to the rescue!
Hoe gebruik je appelazijn?
Er zijn veel manieren waarop je appelazijn kunt toevoegen aan je dagelijkse routine:
- In een glas water: Meng 1 à 2 theelepels appelazijn in een glas lauwwarm water. Drink dit ’s ochtends op een lege maag.
- In saladedressings: Combineer appelazijn met extra vierge olijfolie, mosterd en kruiden voor een frisse dressing.
- Als smaakmaker: Gebruik appelazijn in marinades of om sauzen wat pit te geven.
- Als haarspoeling: Meng met water voor glanzend haar en een frisse hoofdhuid.
Wat kun je maken met appelazijn?
Appelazijn ken je misschien wel het beste als detoxdrankje. Meng citroen, gember, water én appelazijn voor een supergezonde shot. Het is niet de enige manier om dit gezonde goedje te gebruiken. Het is ook ontzettend veelzijdig in de keuken. Maak in een handomdraai een frisse dressing van appelazijn, honing en dille. Heerlijk in elke basissalade! Of wat dacht je van een marinade? Leg komkommer, wortel of rode ui in appelazijn en je hebt heerlijk ingelegde groenten.
Welke appelazijn is het beste?
Kies altijd voor ongefilterde, biologische appelazijn met de ‘moeder’. Deze bevat levende enzymen en goede bacteriën die het product extra krachtig maken.

Ontdek de voordelen van appelazijn
Of je nu je gezondheid wilt ondersteunen of gewoon houdt van frisse smaken. Appelazijn is een waardevolle toevoeging aan je keuken en dagelijkse routine. Probeer het uit in een dressing, detoxdrank of marinade. Zo ervaar je zelf de kracht van dit natuurlijke wondermiddel.