open icon
Winkelwagen

Alles over
Spaanse olijfolie


Spaanse olijfolie is niet weg te denken uit de Spaanse keuken. De gemiddelde Spanjaard consumeert dan ook 10 liter olijfolie per persoon per jaar! We vertellen je waar deze geweldige olijfolie gemaakt wordt, hoe het smaakt en hoe je het zelf kunt gebruiken.

Je zou het misschien niet verwachten, maar Spanje is de grootste producent van extra vierge olijfolie. Maar liefst de helft van alle olijfolie ter wereld komt uit Spanje. Het land produceert niet alleen véél olijfolie, het land produceert ook hele goede olijfolie. Van de 10 beste olijfoliën ter wereld hebben Spaanse olijfoliën 5 van die topplekken bemachtigd.

 

Waar wordt Spaanse olijfolie gemaakt?


Spanje is de ideale omgeving voor olijventeelt. Dat komt door de uitgestrekte berggebieden van Spanje in combinatie met warme, lange zomers en milde winters. Regio’s in alle uithoeken van Spanje produceren olijfolie. De gebieden met de hoogste productie zijn de provincies Jaén en Córdoba in Andalusië. Maar ook Castilla-La Mancha, Catalonië en de Balearen dragen bij aan de totale productie van Spanje.

 

Hoe ziet Spaanse olijfolie eruit en hoe smaakt deze?


Er zijn meer dan 250 olijfsoorten in Spanje, maar slechts 24 daarvan zijn geschikt voor het maken van olie. Olijven die in verschillende regio's van Spanje worden geoogst variëren in smaak en kleur. Daarom is het onmogelijk om Spaanse olijfolie in één zin te beschrijven. Toch kunnen we door het gematigde klimaat in Spanje de meeste olijfolies de volgende kenmerken geven:

 

 1.  Zoeter en rijper
 2.  Fruitig en nootachtig
 3. Geler van kleur

 

spaanse olijven

 

Soorten olijven die in Spaanse olijfolie worden gebruikt

 

Het geheim van geweldige olijfolie zit hem in geweldige olijven. Elk type olijf heeft een uniek smaakprofiel: van pittig tot zoet, zacht tot zuur. Dit zijn een paar van de meest populaire olijven voor het maken van olie in Spanje:

 

 •  Picual 

Picual is de meest geteelde olijf in Spanje. Deze olijf zorgt voor ongeveer de helft van alle Spaanse olijfolie. Het is ook een van de gezondste Spaanse olijven, met een hoog gehalte aan antioxidanten. Olijfolie van Picual heeft veel body en een lichte bitterheid. Het is erg geschikte olie om in te bakken, omdat hij goed tegen hitte kan. Maar hij geeft ook een heerlijk accent aan koude Spaanse soepen, zoals gazpacho. 

→ Bekijk Castillo de Canena gemaakt van Picual olijven

 

 • Arbequina

Over het algemeen zijn arbequina oliën uit het noordoosten van Spanje meestal lichte, fruitige oliën. Ze smaken naar appel en amandel. Olijfolie van arbequina is meestal extreem zacht met weinig bite of wrangheid. Deze olie wordt meestal voor koude toepassing gebruikt, bijvoorbeeld op groenten en vis.

→ Bekijk onze Arbequina olijfolie

arbequina olijven

Arbequina olijven voor onze Arbequina olijfolie


 • Cornicabra

Dit is de op één na meest geteelde olijf in Spanje, afkomstig uit de regio Toledo, net ten zuiden van Madrid. Cornicabra olijven zijn moeilijk machinaal te plukken en zitten daarom vaak alleen in de duurste oliën. Cornicabra olijfoliën hebben een beetje een pittige bite aan het einde en zijn geweldig bij geroosterde groenten en vlees.

 

 •  Hojiblanca

Hojiblanca dankt zijn naam aan de bladeren (hojas) van dit type olijfboom, die wit (blanca) zijn aan de onderkant. Deze bomen groeien bijna uitsluitend in de zuidelijke provincie Andalusië. Olijfolie van Hojiblanca is uiterst geschikt voor bakrecepten en het maken van pasta vanwege de lichtzoete en zachte smaak. Bovendien maakt het hoge vetgehalte het deeg licht en makkelijk te bewerken.

 

 

Zo gebruik je Spaanse olijfolie:

 

Spaanse olijfolie zijn fruitig, nootachtig, subtiel en zacht van smaak. Daarom past olie uit Spanje bij vele gerechten. Vooral bij gerechten waarvan de smaken niet extreem overheersend of intens zijn.

 

Een paar ideeën om Spaanse olijfolie te gebruiken zijn:

 

 • Gebruik de olijfolie in je gazpacho. Dit is de meest klassieke van alle Spaanse koude soepen, boordevol verse tomaten en andere groenten
 • Giet het over rijpe honingmeloen die is omwikkeld met Spaanse ham, zoals ibéricoham of serranoham.
 • Verwerk het in groente- of vleesmarinades waar de smaken subtieler zijn
 • Giet het over gekookte aardappelen met zeezout en zwarte peper
 • Besprenkel het over gerechten met heilbot, schelvis of andere witvis.

 

Spaanse olijfolie is enorm veelzijdig en past in iedere keuken thuis.

 

spaanse olijfolie in bakje

Ontdek onze Spaanse olijfolies