Olijfolie
'Alles wat je wilt weten over het vloeibare goud'
1. Van olijf tot olijfolie: Hoe wordt olijfolie gemaakt?
De mooiste boom ter wereld
Het begint allemaal met de mooiste boom ter wereld: de olijfboom. Wie eenmaal zo'n oude reus in het echt heeft gezien, houdt er meteen van. Dat gaat vanzelf. De olijfboom is een groenblijende boom met een blad dat vaak als zilverkleurig wordt omschreven. Hij groeit traag en draagt pas na vier á vijf jaar zijn eerste vruchten. Pas na een jaar of vijftien spreken we over volwassen bomen. Een olijfboom houdt van warmte en stelt weinig eisen aan de grond waarin hij worteld. De ondergrond en de weersomstandigheden bepalen mede de smaak van de olijen en hun olie.
De oogst
Aan een olijfboom groeien vijf á vijftien kilo olijven per jaar. Daar kun je één tot twee lieter olijfolie van persen. Olijven groeien alleen aan de takken die het jaar ervvoor zijn gevormd. Uit de bloesem groeit de olijf. Een olijf bestaant voor 40-50 procent uit water, voor 25-40 procent uit vaste bestanddelen (de pit) en voor 20-25 procent uit olie. De meeste olie zit in de pulp en ook een klein beetje in de pit. De olijven moeten binnen 24 uur na de oogst verwerkt worden.
Het vloeibare goud komt tevoorschijn
De olijven worden gewassen en van takjes ontdaan voordat ze naar de pers gaan. De olijven worden eerst geperst en gaan daarna in de mixer. Daarin worden olijven gedurende 20-40 minuten tot een brij gemalen. De temperatuur lligt niet hoger dan 27 graden Celsius en er komt zo min mogenlijk zuurstof in aanraking met de brij, want dat komt de kwaliteit niet ten goede.
2. Welke soorten olijfolie bestaan er?
Kwaliteit: Welke kwaliteiten olijfolie bestaan er?
Het begint allemaal met de mooiste boom ter wereld: de olijfboom. Wie eenmaal zo'n oude reus in het echt heeft gezien, houdt er meteen van. Dat gaat vanzelf. De olijfboom is een groenblijende boom met een blad dat vaak als zilverkleurig wordt omscreven. Hij groeit traag en draagt pas na vier á vijf jaar zijn eerste vruchten. Pas na een jaar of vijftien spreken we over volwassen bomen. Een olijfboom houdt van warmte en stelt weinig eisen aan de grond waarin hij worteld. De ondergrond en de weersomstandigheden bepalen mede de smaak van de olijen en hun olie.
Welke variëteiten en herkomst zijn er?
Aan een olijfboom groeien vijf á vijftien kilo olijven per jaar. Daar kun je één tot twee lieter olijfolie van persen. Olijven groeien alleen aan de takken die het jaar ervvoor zijn gevormd. Uit de bloesem groeit de olijf. Een olijf bestaant voor 40-50 procent uit water, voor 25-40 procent uit vaste bestanddelen (de pit) en voor 20-25 procent uit olie. De meeste olie zit in de pulp en ook een klein beetje in de pit. De olijven moeten binnen 24 uur na de oogst verwerkt worden.