open icon
Winkelwagen

Bakken met extra vierge olijfolie


Het wordt nog wel eens in twijfel getrokken: is bakken met extra vierge olijfolie gezond? Wij laten je graag zien dat extra vierge olijfolie juist heel geschikt is om mee te bakken.
Is extra vierge olijfolie gezond om in te bakken?

Het is een mythe dat je niet mag bakken in extra vierge olijfolie. Extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit is zeer geschikt om te verhitten. Het zit boordevol enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die goed zijn voor je hart. Bovendien bevat het antioxidanten en ontstekingsremmers. Zorg er bij gebruik wel voor dat je olijfolie in goede staat is. Lees hier hoe je jouw olijfolie het beste bewaart.

 

Hoe heet mag extra vierge olijfolie worden?

Een extra vierge olijfolie van goede kwaliteit kun je met gemak verhitten tot 180°C. Heeft deze extra vierge ook nog eens een lage zuurtegraad? Dan kun je hem zelfs verwarmen tot hoge temperaturen van 200°C. Bij Oil & Vinegar vind je alleen extra vierge olijfolies van de eerste persing met een zuurtegraad lager dan 0,8%.

 

Een geraffineerde olijfolie heeft een wat hoger rookpunt (rond de 240°C). Dit is alleen lang niet zo gezond als een extra vierge. Lees hier over het verschil tussen gewone olijfolie en extra vierge..

 

Wat is beter om te bakken, zonnebloemolie of extra vierge olijfolie

Zonnebloemolie is een populaire keuze om mee te bakken, maar extra vierge olijfolie heeft veel voordelen. Het bevat gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten en zit bomvol antioxidanten. Daarnaast heeft het die karakteristieke smaak, die je gerechten net dat beetje extra geeft.

Kan je alles bakken in extra vierge olijfolie?

Extra vierge olijfolie is veelzijdig en kan bijna alles aan. Het verschilt wel per soort olijfolie hoe je gerecht uiteindelijk smaakt. Een rijke, extra vierge is heerlijk in lichte baksels. Kies dan bijvoorbeeld voor onze Bonsecco olijfolie. Hiermee kun je prima gerechten verwarmen tot 190°C.


Wil je iets met hogere temperaturen aanpakken? Dan raden wij de Bak- en Braadolijfolie aan. Deze olijfolie is neutraal van smaak: de perfecte basis voor elk gerecht. Je kunt bakken, braden, wokken en zelfs frituren tot 210°C met deze olijfolie.


Bij Oil & Vinegar hebben we verschillende soorten olijfolies die perfect zijn voor bakken en koken.


mag je olijfolie verwarmen

Onze Bak- en Braadolijfolie is zeer geschikt om te verwarmen tot 210°C. Ontdek onze extra vierge olijfolies